Archive for the ‘Hardware’ Category

Dupa cum era de astepta, Nokia a lansat o versiune mult imbunatatita a telefonului N95, mai nou numita N95 8GB. Pe langa ecranul marit la 2.8″, bateria crescuta de la 950mAh la 1200mAh, memoria RAM crescuta de la 64 la 128MB RAM, 8GB integrati si multe alte imbunatatiri, putem spune ca N95 8GB este cel mai performant calculator de buzunar. Puteti citi review-ul complet aici.
Read the rest of this entry »

Se pare ca Logitech se tin de cuvant si din cand in cand ne surprind cu cate o nebunie pt. calculatoarele personale. De data aceasta, un mouse laser, pe numele sau sugestiv MX AIR, care poate functiona atat ca un mouse normal, pe orice suprafata (mai putin sticla) cat si in aer. Practic este un mare avantaj pentru constructorii de HTPC-uri, inlocuind cu brio orice mouse si nemaifiind necesara o telecomanda. Un review mai amanuntit (inclusiv testarea lui pe consola de ultima generatie Sony Playstation 3 puteti gasi aici.

Intrucat am intrat in era HD, era si normal ca cerintele de spatiu de stocare sa creasca. Si intr-adevar au crescut ametitor. Daca pana acum un an 2TB spatiu pt. un server personal pareau o extravaganta, acum compania Sonnetech ofera solutii pt. oricine de pana la 6TB. Partea frumoasa este ca pot fi configurate fie pt. securitate sporita, fie pt. viteza maxima (440MB/s citire, 431MB/s scriere). Partea si mai frumoasa este ca pretul pentru o configuratie completa, este de aprox. 5000 EUR. Mai multe detalii pe pagina oficiala.
Read the rest of this entry »

Desi stim foarte bine ca recordul absolut este detinut de IBM cu al sau procesor overclockat la 500 Ghz (folosind helium lichid, la -451 grade Fahrenheit), procesor care insa este un custom build, iata ca avem si entuziasti care fac “imposibilul” pe procesoare de serie, disponibile oricui. De data aceasta, OC Team Italy a reusit sa duca un procesor Intel Pentium 4 361 la 8180Mhz. Nu putem decat sa le uram la cat mai mare frecventa, si cat mai putine erori.
Read the rest of this entry »

Se preconizeaza lansarea DDR3 impreuna cu chipsetul P35 pentru DDR3. La vederea primelor rezultate, o comparatie directa intre P965/P975 cu DDR2 si P35 cu DDR3 indica o crestere de upto 18% in memory bandwith, si doar upto 5% performanta in aplicatii. Aceste teste insa nu sunt inca 100% sigure, intrucat au fost facute pe platforme de test. Insa intrarea pe piata a lui P35 (cu FSB 1333Mhz) si a DDR3 (voltaj default 1.5V fata de 1.8V la DDR2) nu face altceva decat sa ne bucure. Ciudat este insa faptul ca din specificatiile tehnice noile DDR3 includ si Thermal Sensor. Nu zicem nu, e un lucru bun, dar asta ne face sa ne punem intrebarea “Va trebui sa punem ventilatoare si pe memorii ?”. Mai multe detalii in articolele de la Anandtech DDR3 vs. DDR2 si Intel P35.

Dupa cum stiti, 802.11n 1.0 doar ce-a fost finalizat acum cateva luni, si deja o versiune 2.0 a 802.11n Draft a fost certificata. Acum, nu stim daca sa ne bucure sau nu (sincer, ma asteptam la o versiune finala, nu la inca un draft), dar macar acum avem o lista de aparate certificate 802.11n, in care din fericire deja s-au inclus mai marii producatori de chipseturi wireless (Broadcom, Marvell, Atheros, Cisco, Intel). Sa speram ca nu o vor mai lungi mult (in special avand in vedere ca 802.11n este in lucru de mai bine de 2 ani si jumatate). Read more pt. produsele deja certificate 2.0. Read the rest of this entry »

Intrucat putem spune ca suntem cu brio in era miniaturizarii, prezentam noul desktop LA3 de la Sony. Momentan lansat in Japan va ajunge in curand si pe meleagurile noastre. Ca specificatii tehnice, sistemul detine un Intel Core 2 Duo T5600 1.83Ghz, 2GB RAM, HDD de 320GB, nVidia GeForce Go 7600 (Go pe un desktop, asta e de bine), monitor de 19″ widescreen, wireless (802.11a/b/g) si Windows Vista Premium preinstalat. Pretul de plecare 899€, customizarile mergand pana la 1999€. Read the rest of this entry »

Ne-au sosit noile memorii de la OCZ: DDR2 PC2-8000 Titanium Alpha VX2 Dual Channel. Le vom pune la teste, sa vedem ce pot face minunatiile acestea. Partea frumoasa la ele (intrucat memorii la 1000Mhz deja se gasesc pe piata) sunt latentele foarte mici pentru DDR2 PC-8000 (4-4-4-15) si faptul ca suporta voltaje extreme chiar si peste 2.35V datorita EVP (Extended Voltage Protection). OCZ chiar da o asigurare prin care garanteaza functionarea corecta a memoriilor chiar la 2.4V ± 5%, fara a pierde garantia. Pagina oficiala o puteti gasi aici. Vom reveni cu detalii dupa un test cat mai amanuntit. Read the rest of this entry »